Obrazárna Pražského hradu

Galerie a muzea v Praze

Rozsáhlý komplex Pražského hradu ukrývá spoustu zajímavostí. Pokud jste příznivci klasického umění, nenechte si ujít Obrazárnu Pražského hradu, trvalou výstavu, která se pyšní nejlepším uměním v majetku Pražského hradu.

Expozice představuje kolem stovky maleb ze 4000 obrazů, které má hrad ve svém vlastnictví. O tuto nádhernou sbírku obrazů se zasloužil především Rudolf II., horlivý milovník a sběratel uměleckých předmětů. Interiér galerie je oranžový a tmavě modrozelený, jsou v něm dřevěné podlahy a klenuté stropy.

V Obrazárně Pražského hradu jsou vystaveny malby takových známých jmen jako byli Peter Paul Rubens, Girolamo Bedoli, Tizian (údajně Rudolfův nejoblíbenější malíř), Bartholomeus Spranger, Norbert Grund a Vivano Codazzi, jeden ze zakladatelů architektonické krajinomalby. Jako ve většině obrazáren klasického umění se i zde mnoho děl zaměřuje na mytologická témata a odkazují na Ovidiovy Proměny. Nejpatrnější je to u obrazu Diana překvapená Aktaiónem od Bernaerta de Rijckere, na kterém je nešťastný Aktaión proměněn v jelena, který překvapí koupající se bohyni. Mezi další významná díla patří Léto a venkované a Filémón a Baukis od Paula Fiamminga, které jsou alegoriemi vody a ohně. Malé, elegantní prostory Obrazárny Pražského hradu stojí rozhodně za vidění, pokud milujete klasickou malbu.

V sousedství

Další galerie a muzea v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.