Mánes

Galerie a muzea v Praze

Budova Mánes, jež se svými prostornými výstavními sály patří k jedné z nejlepších ukázek funkcionalismu nejen v Praze, ale i v Evropě, byla otevřena v roce 1930. Budova postavená Spolkem výtvarných umělců Mánes kombinuje uhlazený design s vodní věží z 15. století a představuje tak zajímavé architektonické spojení nového se starým.

Budova se nachází na břehu řeky Vltavy mezi nádherným Národním divadlem a moderním Tančícím domem od Franka O. Gehryho. Tato hojně fotografovaná pražská budova Mánesu byla navržena členem spolku Mánes a architektem Otakarem Novotným a postavena pro sbírky avantgardního umění z Čech i z ciziny. Spolek se snažil propagovat a vystavovat všechny druhy umění, díky čemuž se ve výstavní síni objevila i taková velká jména jako Pablo Picasso. Tato důležitá spolupráce mezi Spolkem Mánes a mezinárodními umělci pomohla rozvoji českého kubismu a rondokubismu.

Poslání Výstavní síně Mánes zůstalo stejné i dnes – podpora a propagace všech forem vizuálního umění. Budovu tvoří tři patra s jednou velkou a jednou menší výstavní síní, kanceláře, klubovna, kavárna a restaurace s terasou s výhledem na Vltavu. Na stropě spodního patra se nachází unikátní kubistická freska od Emila Fily.

V sousedství

  • Adresa
    Masarykovo nábřeží 250,Praha 1
  • Telefon
  • Web
    www.galeriemanes.com

Další galerie a muzea v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.