Národní památník na Vítkově

Galerie a muzea v Praze

Národní památník na Vítkově byl jako Památník Národního osvobození vystavěn v letech 1929–1938 k poctě československých legionářů. Po skončení 2. světové války byl dále upravován, protože bylo nutné připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal sloužit státní ideologii a k propagaci režimu. Byli zde pohřbeni významní představitelé Komunistické strany Československa a v roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda. Jeho tělo zde bylo vystavováno v místnosti se stálou vlhkostí a teplotou, aby nedošlo k jeho poškození.

Dnes mají návštěvníci Národního památníku, který je pod správou Národního muzea, po více než dvouleté rekonstrukci a letech hledání vhodného využití památníku možnost vidět nejen místnost, kde bylo původně uloženo Gottwaldovo tělo. Za vidění stojí také stálá expozice „Křižovatky české a československé státnosti“ zachycující významné zlomy v českých dějinách 20. století. Dalším lákadlem pro návštěvu památníku je bezpochyby monumentální bronzová socha Jana Žižky na koni vážící 16,5 tuny, jež byla u památníku odhalena v roce 1950 v den výročí bitvy na Vítkově.
 

V zimních měsících je památník otevřen od čtvrtka do neděle od 10 do 18 hodin (po zbytek roku je otevřen každý den kromě pondělí). Navštívit můžete vyhlídku na památníku, kam je však omezen vstup pro 25 osob jednou za půl hodiny. Po prohlídce můžete posedět v Café Vítkov, nekuřácké kavárně s terasou s nádherným výhledem na Prahu.

V sousedství

Další galerie a muzea v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.