Muzeum českého kubismu – Dům U Černé Matky Boží

Galerie a muzea v Praze

Muzeum českého kubismu v domě U Černé Matky Boží bylo v září 2012 uzavřeno. V budoucnosti by expozice měla být soustředěna do Veletržního paláce Národní galerie.

Expozice českého kubismu, kterou najdete ve druhém, třetím a čtvrtém poschodí kubistického domu U Černé Matky Boží, jehož autorem je architekt Josef Gočár, se zaměřuje na období let 1910-19, tedy na nejvýznamnější etapu kubismu v českých zemích.

Malířství je v Muzeu českého kubismu zastoupeno díly Emila Filly, Bohumila Kubišty, Vincence Beneše, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály, Jana Zrzavého, Otakara Nejedlého a Otakara Kubína. K vidění jsou také sádrové a bronzové sochy od Otto Gutfreunda, především jeho vychvalovaná díla Úzkost (1911-1912, bronz) a Skupina: Milenci (1913-1914, bronz), jakož i kubistický nábytek, architektonické náčrtky i černobílé fotografie hotových kubistických staveb a budov od předních umělců té doby. Čtvrté patro budovy je věnováno krátkodobým výstavám.

V prvním patře Domu u Černé Matky Boží se nachází vynikající kavárna Grand Café Orient, která v roce 2005 prošla velmi citlivou rekonstrukcí, jež zachovala atmosféru a interiér původní kavárny z roku 1912. V přízemí budovy nezapomeňte navštívit prodejnu suvenýrů Kubista, ve které jsou k dostání knihy o kubismu a moderně v architektuře, šperky a kubistická keramika.

V sousedství

  • Adresa
    Ovocný trh 19,Praha 1
  • Telefon
  • Web
    www.ngprague.cz/cz/9/sekce/dum-u-cerne-matky-bozi/

Další galerie a muzea v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.