Přírodní rezervace Divoká Šárka

Parky v Praze

Chráněná přírodní rezervace Divoká Šárka je ideálním místem pro delší procházku, nebo i celodenní výlet pro všechny Pražany, kteří mají rádi romantické přírodní scenérie. Vedle nádherné přírody nabízí Divoká Šárka také řadu příležitostí ke sportovnímu i kulturnímu vyžití.

Divoká Šárka leží na území Prahy 6 přibližně mezi Dejvicemi a ruzyňským letištěm a je nejstarším chráněným přírodním útvarem v Praze (již od roku 1964). Důvod, proč jde o území chráněné, spočívá v tom, že je Divoká Šárka zachovalým krajinným celkem představujícím jedinečnou geologickou, botanickou, zoologickou i archeologickou hodnotu. V oblasti Divoké Šárky byla nalezena celá řada historicky a archeologicky cenných předmětů (od zkamenělých kostí mamuta přes hroby z mladší doby kamenné až po slovanskou keramiku). V 7. až 9. století tu navíc stálo rozsáhlé slovanské hradiště, jedno z tehdejších mocenských center středních Čech, jehož valy jsou dosud znatelné v oblasti soutěsky Džbán.

Počínaje počátkem dvacátého století slouží Šárka především k rekreaci Pražanů. Oblíbená byla zahradní restaurace rodiny Veselíků, ve které se pravidelně konaly nejrůznější společenské akce za doprovodu živé hudby. Až do současnosti se zachovalo oblíbené koupaliště, které zpříjemňuje horké letní dny Pražanům již od třicátých let. Vedle koupání táhnou Pražany do Šárky především přírodní krásy, neboť oblast nabízí jedinečnou členitou krajinu, kterou se proplétá Šárecký potok. Za pozornost při návštěvě Šárky stojí také rozsáhlá vodní nádrž Džbán, jejíž okolí nabízí řadu možností sportovního vyžití, ať už jde o míčové, vodní či jiné hry, i příležitost k občerstvení, nebo oblíbená hospůdka Dívčí skok. Součástí areálu Divoké Šárky je také oblíbené přírodní divadlo, ve kterém probíhají pravidelně každý rok operní inscenace, jež se tradičně těší velkému zájmu Pražanů. 

V sousedství

Další parky v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.