Jelení příkop

Parky v Praze

Jelení příkop se nachází pod Pražským hradem, k jehož obraně kdysi dávno sloužil. Na jeleny v něm sice už několik století nenarazíte, avšak přesto stojí tato přírodní rokle, kterou běžní turisté většinou ještě neobjevili, rozhodně za návštěvu.

Jeleni byli v Jelením příkopě chováni a loveni za vlády legendárního panovníka Rudolfa II. a nebyli jedinými zvířecími obyvateli v dějinách tohoto nenápadného koutu zeleně. Ve dvacátých letech 20. století totiž v horní části Jeleního příkopu zřídil prezident Masaryk medvědárium a medvědi tu žili až do let padesátých. Od dob Marie Terezie, která nechala uprostřed příkopu zřídit kamenný val, jenž nahradil původní Prašný most, měl Jelení příkop dvě samostatné části - horní a dolní. Obě části byly propojeny až v roce 2002, kdy byl mezi nimi zřízen tunel pro pěší podle návrhu architekta Josefa Pleskota

Do Jeleního příkopu se nejsnadněji dostanete, sestoupíte-li po nenápadném schodišti od Prašného mostu a vedle spousty klidu a zeleně v něm na vás čeká například magický domek medvědáře, umělá jeskyně nebo pískovcová socha ponocného. Jelení příkop představuje skvělou příležitost k odpočinku po návštěvě rušného hradního areálu. 

V sousedství

Další parky v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.